Terry — hunden som spelade Toto i ”Trollkarlen från Oz”

Terry måste utan tvekan vara en av världens mest kända hundar, ändå är det förmodligen få som vet att hon egentligen hette Terry eller hur hon egentligen levde. Vilket är en Hollywoodhistoria i sig.

Terry tros ha fötts 1933 i soliga Kalifornien. Till en början bodde hon hos ett barnlöst par som inte hade så mycket kunskap om hundar. De visste inte hur de skulle göra Terry rumsren. Så småningom ledde de dem till en träningskola för hundar. Skolan tränade även hundar för filmindustrin. Hundtränaren Carl Spitz tog sig an Terry som snabbt blev rumsren men när han lät meddela hundägarna att de nu kunde hämta hem henne var de varken intresserade av hunden eller av att betala räkningen. Därmed tog Spitz sig an Terry och lät henne stanna kvar.

1934 gick de på sin första provfilmning. Det var för en film (”Bright Eyes”) med Shirley Temple. Till slut stod valet mellan Terry och en annan hund. Allt skulle avgöras efter det att de två hundarna fått träffa Shirley och hennes egen hund, Ching-Ching. Terry och Ching-Ching kom väldigt bra överens och Terry fick jobbet.

Det ledde till fem andra filmroller innan ”Trollkarlen från Oz”. Ryktet om att man skulle spela in ”Trollkarlen…” började gå tidigt och Spitz satte sig snabbt in i historien. Tidigt började han också träna Terry i olika trix som skulle kunna bli nödvändiga vid en inspelning av filmen. 1939 fick Terry rollen som Toto. En av de absolut största rollerna som en hundskådespelare kunde landa fram tills dess. Toto i med i nästan alla scener, precis som Judy Garland. Det är rätt ovanligt för en hund i en film. Inspelningen förlöpte fint förutom en incident när en Winkie råkade trampa Terry på foten. Efter det fick Terry ledigt ett par dagar för att kunna återhämta sig. För sitt arbete fick Terry 125 dollar i veckan. Med inflation och omräknat till svenska kronor motsvarar det ungefär 19 000 i veckan. Mot slutet av filminspelningen kallade alla Terry för Toto. Spitz bestämde sig för att byta namn. Allt sedan dess gick Terry under namnet Toto.

Toto fortsatte att spela in sjuk filmer till innan hon somnade in, trygg i sitt hem, 1945.

by

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =