Rymdhunden Laika

Redan från första början var historien om Lajka tragisk. Samtidigt framställdes hon som en hjältinna. Hunden som besökte rymden före människan. Rymden blev också stället där hon dog, hennes sista timmar fyllda av rädsla och förvirring och döden var smärtsam för henne. Det höll den sovjetiska regeringen självklart hemligt under en lång tid.

Innan Laika skickades ut i rymden var hon herrelös. Hon levde på Moskvas gator.

Det ska sägas att Laika inte var det första eller ens de enda djuret vars liv offrades för att människan skulle kunna ta sig ut i rymden. Vi skickade även ut råttor. Amerikanarna föredrog dessutom apor före hundar och använde dem i sina testflygningar.

Förrutom Laika använde ryssarna en annan hund vid sina provflygningar, Albina. Henne skickade de upp och hon återvände levande senare. Men när Laika skickades upp så visste man att hon inte skulle kunna återvända. Anledningen till att hon inte skulle överleva berodde på tidsbrist. Ryssarna ville skynda på projektet så att de sammanföll med 40-årsjubileet av revolutionen. Därför skrotade man planen på att farkosten skulle komma tillbaka till jorden igen, även om det hade varit genomförbart. Istället var planen att Laika skulle förgiftas via maten och dö på det viset.

Eftersom rymdfarkosten var väldigt liten så vandes Lajka vid att sitta i allt trängre utrymmen, utan att få panik. I den skulle hon inte kunna vända sig, men hon skulle kunna lägga sig ner. Under träningen ledde det trånga utrymmet alltid till att Lajka och de andra hundarna blev förstoppade. Dagen innan Lajka skickades upp ville man ge henne något fint. Det blev en sista dag tillsammans med en familj. Hon fick leka med barn och sov hos en familj. På grund av förseningar dröjde uppskjutet ändå några dagar. Under rymdfärden var Lajka mestadels stressad. Hennes hjärtfrekvens var konstant högre än normalt. Hon dig inte heller av den förgiftade maten vilket formarna länge hävdade. Istället fallerade systemet som reglerade temperaturen i kapseln och den blev allt varmare upp till 40 grader. Lajka fick panik, hjärtfrekvensen ökade för att till sist upphöra. Det måste ha varit alldeles fruktansvärt för henne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio + tretton =