Rättsystemet står inte upp för djur

Som djurälskare med en mängd likasinnade vänner utsätts jag dagligen för videor med djur som plågas. Det gäller allt från drogade turisttigrar i Thailand, till människor som fysiskt och psykiskt misshandlar sina djur. Jag har kommit till en gräns där jag slutat klicka på dessa filmer och snabbt försöker scrolla förbi bilder som annars gör mig gråtfärdig

Att det finns människor som är våldsamma mot andra människor och djur är ingen nyhet. Det problematiska är att rättsystemet inte står upp för djur på samma sätt som det gör för människor. Ibland när jag säger det tycker människor att det är självklart eftersom vi människor har ett högre värde än djur. Vilket ur ett mänskligt perspektiv är sant. Det är också sant att en person som kan plåga ihjäl ett djur ofta har brist på empati. Vilket gör att borde göra att sannolikheten för att en person som misshandlar ett djur också kan misshandla dig ökar. Det borde vara ett rimligt antagande. Och ändå slipper dessa människor ofta undan, eftersom djur inte har samma värde som människor.


I Sverige fick vi en ny brottskod för djurplågeri 2012. Sedan dess har antalet anmälningar ökat. Maximal kan man få två års fängelse vilket ingen hittills har dömts till. Fängelse är överhuvudtaget ovanligt. Hittills har det rört sig om ett fåtal per år om ens det. Men kanske är tendensen att de blir fler. Nyligen dömdes till exempel en 25-årig man till fängelse för att ha svält sina hundar till döds. Det är ovanligt.

När det gäller djurplågeri så finns det så väldigt mycket olika typer av plågeri. Det är allt från djurförsök, bristande skötsel till direkt plågeri. Nyligen anmäldes en travtränare för att ha dopat sina hästar. Försvarsadvokaten hävdade att det inte var fråga om djurplågeri.

Jämfört med lagar om hur människor ska förhålla sig till varandra och varandras egendom så är lagar kring djurs rättigheter förhållandevis nytt. Tidigare ansågs djur oftast vara någons egendom. Vågen vi går på är därmed förhållandevis outforskad och får väl ses som en förklaring. Jag hoppas att vi kommer att bli säkrare och mer resoluta fort och snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + nitton =