Nipper

Grammofonen har under årens lopp ändrat både utseende och typ. Det är bara Nipper som ser ungefär likdan ut.

Jag stannar på temat hundar och tänkte skriva om lite olika kända hundar. Vi börjar med en av de kändaste, Nipper.

Nipper känner du igen på den här numera klassiska bilden. Han föddes 1884 i Bristol och bodde där till sin död 1895. Det är inte helt tydligt vilken typ av hund Nipper var, förutom att han var en blandras. Eventuellt delvis en Jack Russel, eventuellt en släthårig foxterrier. Eventuellt delvis Bull Terrier.

Nippers husse hette Mark Henry Barraud men när Mark dog flyttade Nipper in hos Marks bröder istället.  En av dem hete Francis och det var han som tre år efter Nippers död målade bilden där Nipper sitter och lyssnar på Grammofonspelaren. Det var bara det att i den ursprungliga bilden så var det inte en grammofon han lyssnade på utan en fonograf. Den bilden försökte sedan Francis sälja till företaget Edison-Bell som var den största fonograftillverkan vid den tiden. De var inte intresserade, istället sa de att ”hundar lyssnar inte på fonografer!”. Det Francis då gjorde var att måla om hornet på fonografen. På det sättet gjorde han om den till en grammofon och på ett av de nystartade grammofonbolagen nappade de på idén. De köpte bilden, upphovsrätten vilket motsvarar närmare 1150 kronor – I dagens penningvärde motsvarar det ungefär 115 000 kronor.

Så här ser en Bullterrier ut med sin breda nos och sina kisande ögon.

Vid tidpunkten var det här med grammofonskivor något helt nytt. Francis fick också i uppgift att måla 24 nya bilder på Nipper för företagets räkning. Bilden med Nipper och grammofonen användes sedan på alla företagets skivor och med tiden blev han världens mest välkända hund. Lilla Nipper.

Namnen fick han förövrigt eftersom han som liten brukade nafsa folk i byxbenen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 9 =