Bao Bao har landat

Bao Bao är en av få jättepandor som fötts i fångenskap närmare bestämt på Washington Zoo och med tanke på det senaste årets valtumult i Washington så har Bao Bao varit ett av få glädjeämnen i huvudstaden. Under Bao Baos treåriga liv har människorna i Washington DC glatt följt hennes framsteg.

Bao Bao fortsätter att charma världen.

Kina har under flera år försökt att rädda jättepandan från utrotning och som ett steg i det lånades olika Pandor ut till Zoon där man sedan försökte föröka dem. Det var också på det sättet som Bao Bao kom till. Som en del i programmet ingår också att eventuella ungar ska återgå till Kina och det är därför Bao Bao nu också återförts till Kina. Hemlandet hon aldrig har sett.

Som jag har förstått det så ska utbytet mellan det amerikanska zoo:et och det kinesiska räddningsprogramet ha fungerat bra. Helt opåverkat av de båda ländernas annars ansträngda relation. Med sig hade hon också en av sina skötare — Marty. Han har varit med henne sedan hon föddes och kommer att stanna hos henne tills hon vant sig vid sitt nya hem. Den kommer delvis att ske i karantän och sedan får den kinesiska allmänheten hälsa henne välkommen, förhoppningsvis lika kärleksfullt som amerikanarna sa adjö.

Bao Baos nya hem

Bao Baos nya hemstad heter Dujiangyan och ligger i Sichuanprovinsen. Det är också den naturliga miljön där jättepandor lever. Många års tjuvskytte har ändå gjort att Pandan länge har varit utrotningshotad, den har ju också blivit en symbol för andra utrotningshotade djur eftersom de pryder Världsnaturfondens logga (WWF).

Under 2016 genom mängder av ansträngningar så har jättepandorna ändå lyckats återhämta sig så pass mycket som art att de inte längre är utrotningshotade, däremot är arten fortfarande sårbar och helt beroende av mänsklig hjälp för att kunna överleva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − fjorton =